Mest alm. spørgsmål

Svar

Hvilke farver kan man få malamuter i ?

Malamuter kan man få i en variation fra lys sølv til sort. De kan også være i variationer af rødt, fra guld til leverfarvede. Altid med en hvid underkrop, del af benene og del af hovedet. Ansigtsmarkeringer kan være forskellige kombinationer af hætter og masker. Den eneste ens farvning der er tilladt er hvid. En Malamute har "mantle" (en mørk aftegning over skuldre, ryg og sider), og brudte farver på kroppen som pletter og uregelmæssige stænk er uønskede.

 

Jeg har allerede en kat, kan jeg introducere en malamutehvalp for den?

Ja, hvis du gør det korrekt fra starten af. En eksisterende familie kat vil snart få sat hvalpen på plads. Hvalpen vil ikke forsøge at genere katten, men selvfølgelig skal de ikke efterlades med killinger.

 

 

 

Er malamuten en god vagthund ?

 

Nej, en malamute bør aldrig vise agression mod mennesker, og dette gælder også overfor helt fremmede, og selv når de er alene hjemme, de passer ikke på noget som helst. Synet af dem kan dog skræmme uønskede personer ;o) 

 

 

 

Er malamuter gode til husdyr og kæledyr?

Nej, man bør ikke betro en malamute nogen af delene.

Jeg har allerede en hund, kan jeg introducerer en malamute til den?

Malamuter er nemmest at introducerer til en af det modsatte køn. Dermed er ikke sagt at de ikke kan gå sammen med en af samme køn, man skal bare bruge meget tid og kræfter, og dermed er heller  ikke sagt at det lykkes. Men er der mindst 1 år mellem dem, vil den yngste som regel acceptere den ældre som anføreren. De er jo flokdyr. Man må bare vide hvilket temperament man har på sine hunde, jo mere lige, jo flere kampe.

  

 

Vi er ude af huset det meste af dagen, kan vi så ha´en malamute?

Dette er absolut ikke det bedste for en malamute, som er vældig intelligent og nemt keder sig. Når kedsomheden sætter ind, kan de hyle ret ihærdigt, æde indbo og blive deprimerede. Malamuter har det meget bedre hvis de har selskab det meste af tiden.

 

Kan en malamute leve udenfor?

Ja, men den vil kede sig, hvis den hele tiden skal være ude, den bør være der hvor familien er, men ude i en grundig indhegnet have eller hundegård vil den gerne tilbringe en del tid hver dag, helst sammen med dig, eller andre hunde.

 

Hvor meget pelspleje har en malamute brug for?                 

En god gang børstning en gang om ugen er rigeligt. Den fælder ca. 2 gange om året og her vil det være smart at børste den hver dag, jo mere børstning jo færre hår indendørs, og den vil gerne af med den gamle pels, den klør når den går i fæld. Ellers er den ret god til selv at holde pelsen. 

 

Hvor meget motion skal den ha´?

 

En malamut hvalp skal aldrig overmotioneres, laaaange kedelige gåture er ikke et hit, hellere små turer og masser af leg. Senere skal den langsomt tilvænnes til længere turer. Cykling i løst løb efter ½år, og den må først trække efter 1½-2år.

Den kan/bør ikke trænes hvis det er over 15grader C.

Den kan godt løbe langt, men er ikke en racer, den trækker vægt med ca. 10-15km/t.

Vil en malamute trække i snoren?

Nej, ikke hvis man lærer den at lade være fra hvalp af, og man kan godt lære den en kommando der hedder "træk" når den evt. skal trække og er i selen. Den bør aldrig trække i halsbånd.

Vil en malamute grave i haven ?

Ikke hvis man lærer den andet fra tidlig alder, og sørger for at de kan foretage sig andet af interesse, f.eks. legetøj, ben og lign. Man kan også lære dem at de godt må grave bestemte steder i haven ;o)

 

Er malamuter gode til agility?

Ikke sædvanligvis, men der er da nogle malamuter der har deltaget i dette med succes, såvel som at gå spor, elgjagt er de også blevet brugt til, blindehunde endda, osv. de kan lære det meste hvis de viser interesse for et emne. Man bør dog aldrig lære dem at vogte hus og hjem og .lign. De vil have svært ved at styrer deres temperamenter hvis de først har overskredet tærskelen og overvundet deres bidehæmninger overfor mennesker, som bør være helt naturlig medfødte.

Hvor kan du finde en god avler?

 

Kik efter kenneler der er medlem af DKK eller SPK, (Dansk kennelklub eller spidshundeklubben) og gør dig selv den tjeneste at besøge kennelerne, stil masser af spørgsmål, og forvis dig om at hundene har et rigtig godt hundeliv, og at de lever med i familierne ude og inde.

Hvad sker der hvis jeg pludselig ikke kan ha min malamut mere?

En ordentlig avler vil hjælpe dig med at finde et nyt hjem, evt. købe hunden tilbage til en forudbestemt pris, som står i kontrakten, og derefter finde passende løsning på problemet.

Og en god avler har fortalt dig om dens fordele og ulemper, så du er helt klar over hvad det indebærer at få en malamute, og du har tænkt meget nøje over dette og stillet alle spørgsmål tænkbare, før du anskaffer dig en.

Hvor kan jeg få flere oplysninger om racen?

 

Der er adskellige bøger om Alaskan malamutes, man kan låne på biblioteket og købe i boghandler, bestille over nettet og bare kikke rundt omkring på nettet.

Er malamuten en dominant race?

Ja det er en hund der ved hvad den er værd ;o) og man skal fra tidlig hvalp fortælle den hvem der bestemmer, så den kender sin plads i familien. Dette gøres selvfølgelig bedst med positiv forstærkning og ikke ved at banke hunden, skulle du finde på dette, så vid at den aldrig tilgiver dig, og du får aldrig den glade og samarbejdsvenlige hund ud af det du håber på, straf virker vældig skidt på en malamute, og du får ingen resultater. Hellere en venlig bestemt kærlig hånd og forståelse for dens meget specielle væsen og tankegang...for den tænker......og den vil gerne være din ven men aldrig nogensinde din slave..

Hvordan kan jeg vide hvilken hvalp jeg skal vælge?

En god avler vælger for dig, sammen med dig alt efter hvad du forventer dig af hunden og hvad du påtænker at "bruge" den til, hvilke glæder du gerne vil ha´, hvilke forhold den skal bo under og om den skal være alene osv....mange ting skal gå op i en større enhed. Og avleren vil kende hvalpene bedst, da det er denne der tilbringer hele tiden med hvalpene, nogle avlere har endda en adfærdskonsulent til at teste hvalpene før valget.

Hvor kan jeg få råd og vejledning efter jeg har fået min hvalp hjem?

En god avler vil altid være til disposition med råd og vejledning, og de fleste problemer vil normalt kunne løses ad denne vej.

Kan en malamute ha´ blå øjne?

Nej, de må aldrig ha´ blå øjne.

Vil en malamute forsøge at stikke af fra haven?

De vil formodentlig ikke ligefrem gøre ihærdige forsøg på at slippe ud, men er der et hul eller anden svaghed i hegnet vil den sandelig gå en tur.

 

Er malamuter gode sammen med børn?

Det bør de være. Malamuter er en meget venlig hund, og hvis de ikke er blevet drillet af børn og disse kan behandle dem ordenligt, vil de nyde at være sammen med børn. Men man bør som med en hvilken som helst hund ikke lade små børn være alene med hunden.

 

Hvordan klarer malamuten sommervarmen?

De skal ha´ masser af frisk vand og skal kunne komme i skyggen, de elsker at ligge på kolde flisegulve, og et lille børnebadebassin kan de godt li at ligge i ;o) De skal ikke trænes midt på dagen hvor det er varmest, og de kan slet ikke tåle at blive efterladt i en bil om sommeren, heller ikke i kort tid alene, de har en meget tyk pels, selv når de er i fæld, og kan dø af hede nemmere end andre hunde.

Hvordan vil den ha´ det med at leve indenfor?

Malamuter er udpræget flokdyr og vil elske at være sammen med de andre i flokken (familien). De vil dog gerne ha´ en plads der er helt deres egen og hvor de kan være i fred hvis de vil. (specielt hvor der er børn, kan de have brug for et hvil)

Avlere som jeg har besøgt siger at jeg skal underskrive en kontrakt, er det normalt?

 

Ja, ansvarlige avlere vil have visse kriterier de forventer at du skal imødekomme. Ofte at de har krav på tilbagekøb til en mindre sum, og at de gør med hunden hvad de finder bedst, hvis du ikke kan ha´ den længere. Det er også normalt at der er avls restriktioner, såsom at avleren skal give sin tilladelse til avl med hunden, og godkende en evt. hanhund/hunhund. Der kan være krav om visse undersøgelser af hunden, for at avleren bedre kan holde avlen sund osv. Og forskellige "returpenge" til køberen hvis evt. sygdom opdages gennem disse undersøgelser, hos malamuten HD og Cataract. Så i sidste ende er det en god ide med en kontrakt for køberen også.

Jeg vil gerne overtage en internat malamute, er det klogt?

Først skal du være klar over dine pligter ved overhovedet at ha´ hund, dernæst skal du vide hvilken grund der er til at hunden skal omplaceres, er det p.g.a sygdom, dårligt temperament eller dårligt behandlet hund osv. Og du skal vide at det sikkert kan være vanskeligere at overtage en "brugt" hund end en ny hvalp. Du skal virkelig ønske at hjælpe denne hund og have tålmodighed og kærlighed osv. Det gør kun ondt værre hvis det ikke går og hunden igen skal omplaceres.

 

Hvorfor skal jeg besøge avleren før jeg overhovedet kan komme på en venteliste til en hvalp?

Ansvarlige avlere vil gerne være forsigtige med hvor de anbringer deres hvalpe og være ret sikre på at det er et hjem der vil beholde den og et hjem der passer til malamuter. Og de vil gerne kende jer og vide lidt mere om hvilken slags hund i ønsker og under hvilke forhold den skal bo, så alle kan være glade ;o) Og dette besøg er jo også en chance for at du selv kan danne dig et indtryk af hvordan hvalpen vil blive behandlet, hvilket er meget vigtigt for hvordan den senere vil udvikle sig.

 

Kan en malamute gå uden snor?

Det er der meget delte meninger om, kik på forældrene, og så regn med masser af træning og forvent aldrig at en malamute vil komme altid, når du kalder, den skal ofte lige noget inden den kommer ;o) og her hjælper det altså ikke med klø, overhovedet. VIL du ha´ en hund der lystrer perfekt og altid, skal du overhovedet  ikke drømme om at købe en malamute, eller for den sags skyld en anden spidshund. Man får bare sjovere hund for pengene her ;o)

Hvor tit spiser en malamutehvalp?

De skal fodres 3-4 gange i døgnet, og ved 6 mdr. er det gearet ned til 2 gange om dagen. En god kvalitet af protein gerne råt foder. I starten skal du give det samme som din avler bruger, der følger sikkert forslag med. Senere kan du skifte foder hvis du synes den skal indtage andet, men vær omhyggelig med at vælge og spar ikke på pengene, en malamute spiser ikke meget i forhold til andre store racer. Den har et fabelagtigt forbrændingssystem der er vant til at overleve under strenge forhold. Og husk også at den sundeste hvalp er den der vokser langsomt hvor skelet osv. kan følge med, og uanset hvor meget du overfodrer bliver den ikke større i udvokset stand end den der vokser langsomt, kun mere usund.

Hvor meget koster en malamute ?

Hvalpe fra gode avlere kan variere mellem 8000 til 10000kr. Grundige og ansvarlige avlere vil også  tage et depositum for at sikre at hvalpen senere bliver HD fotograferet og øjenlyst. Disse tilbagebetales ved dokumentation for undersøgelserne, eller avleren sørger for disse foretages og betaler og dermed beholder pengene.

Flere spørgsmål, så skriv til mig ;o)